Ideer til diabetesvenlig morgenmad - start din dag rigtigt!

Morgenmad er et vigtigt måltid for diabetikere. Undersøgelser viser, at dit første morgenmåltid kan nedsætte risikoen for overspisning i løbet af dagen og have en positiv indvirkning på dit blodglukoseniveau.

Som en person, der lever med diabetes, er det vigtigt at vælge de rigtige fødevarer til morgenmad. Mange populære morgenmadsretter indeholder sukker og kulhydrater, som kan øge dit blodglukoseniveau. Hvis du holder øje med din vægt, bør du også undgå fødevarer med højt sukker- og fedtindhold.

Tal med sundhedspersonalet, før du foretager kostændringer, så du kan få personlig rådgivning og støtte.

Breakfast ideas HERO 1440x400

5 morgenmadsretter, der er gode til at opretholde et normalt blodglukoseniveau

Start din dag på en positiv måde med disse ideer til diabetesvenlig morgenmad. De er nemme at lave, har et lavt sukkerindhold og er perfekte til at hjælpe dig med at opretholde et normalt blodglukoseniveau.

1. Æg

Æg er alsidige og lækre, har et lavt kulhydratindhold og er en god ide til morgenmad for en person med diabetes. Et æg indeholder omkring 6 gram protein og 70 kalorier.

Tip: For at få variation kan du variere, hvordan du tilbereder æg – prøv at lave røræg, pocherede æg, spejlæg, eller tilbered en lækker omelet fyldt med alle dine foretrukne grøntsager.

Æggeblommer indeholder meget fedt og kolesterol, så vær opmærksom, hvor meget du indtager i din kost.

2. Havregryn

Havregryn har et højt indhold af kulhydrater, men er stadig et godt morgenmadsvalg for personer med diabetes, fordi det høje fiberindhold kan hjælpe med at reducere blodglukoseniveauet.

Tip: Hold det sundt, men med et strejf af sødme og smag ved at bruge usødet græsk yoghurt, kanel, nødder eller dine yndlingsbær. Husk, at frugt indeholder sukker, så vær opmærksom på, hvor meget du tilsætter.

3. Usødet yoghurt

For at få en sundere morgenmad skal du undgå yoghurt med smag, som ofte indeholder meget sukker og fedt. Vælg i stedet usødet yoghurt, f.eks. græsk yoghurt, der er et mere næringsrigt valg til diabetesmad.

Tip: Tilsæt noget tekstur og sødme med blåbær, hindbær, nødder eller endda græskarkerner. Hold som altid øje med mængden af frugt, da de indeholder sukker.

4. Fuldkornstoast med avocado

Toast med avocado er blevet en populær morgenmadsret, og den er også sund.

Avocadoer indeholder sunde fedtstoffer, og kombineret med fibrene i fuldkornsbrød, kan det holde dig mæt.

Tip: Hold det vegansk ved at tilsætte lidt veganervenlig chilisauce, salt eller peber. Hvis du spiser æg og mælkeprodukter, kan du lægge et spejlæg eller et kogt æg på din toast for at tilsætte mere protein.

5. Hytteost med nødder eller frugt

Hytteost, en type frisk ost, er et populært valg til en morgenmad med højt proteinindhold, der er mild i smag.

Tip: Hvis du kan lide en sød start på dagen, kan du parre hytteost med lidt frugt; hvis du er mere til det salte om morgenen, så prøv nogle grøntsager.

Flere tips til diabetesvenlig morgenmad

Her er et par andre tips, du kan have i baghovedet, når du vælger, hvad du skal spise til morgenmad: 

  • Undgå hvidt brød. Vælg fuldkornsprodukter i stedet for.
  • Vælg hele frugter. Spis et stykke frugt i stedet for at drikke frugtjuice til morgenmad. Frugtjuice har tendens til at have en høj glukosebelastning og mangler de nyttige fibre, der findes i hele frugter. Derfor kan det at drikke frugtjuice i stedet for at spise hele frugter hurtigere få dig til at føle dig sulten og forårsage en hurtig stigning i glukose- og insulinniveauet. Hvis du prøver at kontrollere dit blodglukose og føler dig mæt, er det bedst at spise hele frugter.
  • Få rigeligt med protein. Fedtfattig mælk, bælgfrugter, nødder, og animalske produkter er gode proteinkilder og kan holde dig mæt.
  • Hold styr på kulhydraterne. Det er vigtigt at bruge din foretrukne diabetes-app til at tælle dine kulhydrater, for de løber hurtigt op. 
  • Se efter fødevarer med højt fiberindhold. Din krop fordøjer fibre langsommere, så du ikke bliver sulten for hurtigt. Fødevarer med et højt fiberindhold omfatter fuldkornsprodukter og brød, frø, frugt og bønner.
  • Vælg fedtstoffer fra sunde fødevarer. I stedet for pølse og skinke kan du prøve kyllingepølse eller kalkunbacon. Nødder er også en god kilde til fedt. Fedtstoffer fra grøntsager, rødt, uforarbejdet kød og mørk chokolade har alle vist sig at have sundhedsmæssige fordele.
  • Hold øje med smagsstoffer. Syltetøj, gelé og sirup indeholder masser af sukker.

 Husk, at det er meget vigtigt at spise morgenmad, hvis man har diabetes. Et sundt måltid kan give dig en god start på morgenen og gøre det lettere at holde sig til en sund kostplan for diabetes hele dagen. Og den gode nyhed er, at nogle af disse ideer til diabetesvenlig morgenmad ikke er begrænset til morgenmad. Nyd dem som snacks i løbet af dagen, eller brug dem i andre måltider. 

Del