Mulige tegn på depression
Humørskift, der ikke umiddelbart kan forklares
Depression kan være lusket og svær at opdage, så det er vigtigt at være opmærksom på humørskift, der ikke umiddelbart kan forklares, eller humørsvingninger.
Hvis du eller en af dine nærmeste oplever lange perioder med tristhed, angst eller irritabilitet, eller hvis du bemærker, at de bliver stadigt mere deprimerede eller ensomme, kan det være et tidligt tegn på depression.
Vær på udkig efter følelser, tanker og kommentarer om håbløshed, død eller selvmord, og søg hjælp.
Mere end dårligt humør
Ændringer i din evne til at fokusere eller træffe beslutninger samt tab af interesse for aktiviteter, du holder af, kan også betragtes som symptomer på depression.
Depression påvirker ofte andre aspekter af livet, herunder spisning og søvn. Det er vigtigt at være opmærksom på ændringer i dine normale mønstre. For lidt eller for meget søvn samt under- og overspisning, kan alle være tegn på et større problem med den mentale sundhed.
Folk forbinder ofte depression med en følelse af tristhed eller apati. Men det er mere end det. Når du har problemer med depression, kan det påvirke dine daglige funktioner og dit blodglukoseniveau, og selv om depression er en psykisk lidelse, har den også fysiske symptomer.
En følelse af at blive stadig svagere eller mere udmattet er et tegn på, at din krop oplever mental uro.
Hvad skal du gøre
Nu, hvor du ved, hvilke symptomer på depression du skal kigge efter, hvad gør du så, hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste har en depression?
Det er muligt at håndtere din diabetes og depression sammen. Det første skridt er at erkende risikoen. Hvis du er bekymret for, om du har symptomer på depression, skal du tale med din læge. Dit sundhedsteam bør omfatte fagfolk inden for mental sundhed med erfaring i diabetes, som kan hjælpe med at stille den rette diagnose.
Behandlingen består normalt af en kombination af medicin, terapi og livsstilsændringer. Det kan tage tid at se virkningen af disse ændringer, men det at få hjælp fra fagfolk er starten på at hjælpe dig med at gøre en forskel i din diabetesbehandling og livskvalitet.
Spørg dit diabetesteam om en henvisning til en behandler eller andre måder at håndtere det på.
Hvis du har selvmordstanker eller er bekymret for en ven eller en af dine nærmeste, skal du ringe til Livslinien eller kontakte alarmcentralen.
Mental sundhed er lige så vigtigt som dit fysiske helbred, og det er muligt at håndtere diabetes og depression sammen.
Kilder:
Depression og diabetes (https://diabetes.dk/dit-liv/mental-sundhed/depression Besøgt 11-marts-2024)
Mental sundhed og diabetes (https://diabetes.dk/dit-liv/mental-sundhed Besøgt 11-marts-2024)
Depression og diabetes
(https://videncenterfordiabetes.dk/viden-om-diabetes/diabetes-og-psyken/depression#udvalgt-forskning-17 Besøgt 13-marts-2024)