Diabetes og vejen til bedre søvn

Ved behandling af type 2-diabetes er der ofte fokus på faktorer som kost, motion og medicin. Søvn er imidlertid en ofte overset faktor, som er afgørende for at regulere blodglukoseniveauet. Det er vigtigt at forstå sammenhængen mellem søvn og diabetes, da det viser, hvordan bedre søvn kan hjælpe mennesker med type 2-diabetes med at styre blodglukoseniveauet.

Diabetes and sleep HERO 1440x400

Diabetes og søvnproblemer (eller søvnforstyrrelser)

Diabetikere har ofte søvnproblemer, herunder utilstrækkelig søvn, obstruktiv søvnapnø (den øvre del af luftvejen bliver spærret (obstrueret) i 10 sekunder eller længere, under søvn) og søvnløshed, hvilket gør det sværere at kontrollere blodglukoseniveauet. Faktorer, der kan være medvirkende til søvnforstyrrelser, omfatter:

  • Uro i benene
  • Søvnapnø
  • Natlig hypoglykæmi
  • Diabetes distress (også kaldet diabetes-stress)

Forståelse og håndtering af disse faktorer kan medvirke til at forbedre søvnkvaliteten. Her er nogle ideer til, hvordan du kan begynde at ændre dine rutiner, så du kan sove bedre.

Tips til at få bedre søvn med diabetes

Hvis du foretager små, tilsigtede ændringer i din daglige rutine, kan det forbedre din søvnhygiejne og hjælpe dig med at få en god nats søvn. Disse ændringer kan også hjælpe med søvnforstyrrelser eller uregelmæssige søvnmønstre.

Gør det hyggeligt

Motion, gøremål eller ærinder lige før sengetid kan faktisk vække dig og gøre det vanskeligere at falde i søvn. Prøv at udføre disse opgaver mindst en time før, du går i seng.

Tag del i afslappende aktiviteter såsom at læse en bog, tage et varmt bad eller lave åndedrætsøvelser. Denne ændring i tempoet signalerer til din krop, at det er tid til at falde i søvn.

Gå i seng til tiden

En fast sengetid er en vigtig del af at etablere en rutine. Gør dit bedste for at gå i seng på samme tidspunkt hver dag, selv i weekenderne, hvis du kan. Undgå at sove sent på dagen, hvilket kan forstyrre dine søvnmønstre og gøre det svært at få nok hvile.

Pas på med, hvad du spiser eller drikker

Hvad du spiser før søvn betyder faktisk noget. Det er en god idé at undgå tunge måltider lige før sengetid samt alkohol eller koffein. Du skal begrænse al din væskeindtagelse til mindst en time før sengetid, så du ikke behøver at vågne midt om natten for at gå på toilettet. Det er også en god idé at gå på toilettet lige før sengetid.

Minimér stress

Hvis du føler, at stress og angst påvirker din evne til at slappe af og hvile, er det vigtigt at finde effektive måder at håndtere dem på.

Stress kan i høj grad påvirke din evne til at få en god nats søvn. Hvis du føler dig stresset eller angst, kan afslapningsteknikker, såsom meditation eller at skrive i en dagbog, være nyttige at gøre brug af.

Indret dine omgivelser

Et behageligt værelse kan gøre det lettere for dig at falde i søvn. Sørg for, at der hverken er for varmt eller koldt, og at der er stille og mørkt. Hvis du bruger dit soveværelse til arbejde eller til at se fjernsyn, kan det være en god idé at finde måder at ændre indretningen, da disse aktiviteter kan være distraherende.

Kilder

Søvn og type 2-diabetes 
(https://videncenterfordiabetes.dk/viden-om-diabetes/type-2-diabetes/foelgesygdomme/soevn
Besøgt 13-marts-2024)

Søvnapnø 
(https://diabetes.dk/dit-liv/kroppen/folgesygdomme/sovnapno#anchor-id-behandling-af-soevnapnoe-snorkeskinne Besøgt 13-marts-2024)

Del