Sådan håndterer du gestationel diabetes

Her får du enkle og praktiske råd til at tackle din hverdag - uanset om du har fået diabetes under graviditeten eller havde det i forvejen

Hvis du udvikler gestationel diabetes under din graviditet eller allerede lever med type 1- eller type 2-diabetes og bliver gravid, kan du stadig få en sund graviditet og fødsel. Effektiv styring af dit blodglukose under graviditeten gavner både dit eget og dit barns velbefindende.

Læs videre for at få mere at vide om årsager til gestationel diabetes, symptomer, behandlinger og få gode råd til håndtering af diabetes og graviditet.

Gestational diabetes HERO 1440x400

Gestationel diabetes

Gestationel diabetes mellitus er en særlig type diabetes, der kan udvikles under graviditet. Hvis du har diabetes, før du bliver gravid, kaldes det prægestationel diabetes eller forudeksisterende diabetes.

Hvad er gestationel diabetes mellitus?

Din krop gennemgår mange forandringer under graviditeten, herunder nogle, der kan føre til glukoseintolerans, hvilket forårsager høje blodglukoseniveauer. Denne tilstand kaldes gestationel diabetes mellitus (GDM).

Hvor almindelig er gestationel diabetes mellitus?

Antallet af personer med gestationel diabetes er stigende i hele verden og påvirker ca. 9-25 % af alle graviditeter. Dette skyldes en stigning i mødrenes alder og forekomsten af fedme blandt kvinder i den fødedygtige alder samt forbedringer i diagnostiske værktøjer og metoder, der gør det muligt at opdage gestationel diabetes.

I Danmark får ca. 3-4% af alle gravide graviditetsdiabetes, svarende til omkring 2.000 gravide. Cirka 50% af dem der har haft graviditetsdiabetes, vil udvikle type 2-diabetes inden for 10 år.

Risikofaktorer for gestationel diabetes mellitus

Gestationel diabetes kan øge risikoen for type 2-diabetes senere i livet for både dig og dit barn. Hvis du styrer dit blodglukose godt under graviditeten, kan du dog hjælpe med at nedsætte risikoen for type 2-diabetes for dig selv og dit barn i fremtiden.

Gestationel diabetes kan øge sandsynligheden for at udvikle det igen i fremtiden, og det er forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, fedme og forhøjet blodtryk. Selvom der er en risiko for, at dit barn får hjerteproblemer tidligt og en let øget risiko for fedme i barndommen, kan sundhedsforanstaltninger hjælpe med at håndtere og reducere disse risici.

Hvad forårsager gestationel diabetes mellitus?

Gestationel diabetes udvikles under graviditet som et resultat af at moderkage hormoner, såsom østrogen, kortisol og humant placentalt lactogen, gør kroppen mere resistent over for insulin.

I en sund graviditet tilpasser kroppen sig den stigende insulinresistens ved at producere mere insulin. Men denne proces fungerer ikke altid korrekt, og der er ikke nok insulin til at holde trit med den stigende resistens. På grund af dette stiger blodglukoset en smule, og den ekstra glukose går let gennem moderkagen for at give energi til barnets vækst. Denne milde insulinresistens fører også til, at kroppen producerer mere af sin egen glukose og nedbryder lagret fedt, hvilket får niveauet af blodglukose til at stige endnu mere.

Der er andre faktorer, der bidrager til gestationel diabetes, såsom

  • Fedme eller overvægt
  • Vægtøgning i første og andet trimester af graviditeten
  • Familiehistorie med diabetes
  • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Det er en holdindsats; du og sundhedspersonalet kan arbejde sammen om at styre din vægt og reducere risikoen for at udvikle gestationel diabetes.

Symptomer på gestationel diabetes

Tegn på gestationel diabetes går ofte ubemærket hen, da de kan ligne tidlige graviditetssymptomer. Hvis dit blodglukoseniveau stiger, kan du dog opleve milde tegn såsom:

  • Følelse af træthed eller svækkelse
  • Følelse af at være mere tørstig end normalt
  • Hyppig vandladning

For at finde ud af, om du rent faktisk har gestationel diabetes, skal sundhedspersonalet først udelukke forudeksisterende diabetes (prægestationel). Derefter vil flere tests bekræfte eller udelukke gestationel diabetes.

Diabetes under graviditet: Tips til vordende mødre med prægestationel eller gestationel diabetes

En proaktiv tilgang til håndtering af diabetes under graviditeten, uanset om det er forudeksisterende type 1-, type 2- eller gestationel diabetes, kan være med til at sikre en sundere graviditet for dig og dit barn.

Her er nogle nyttige tips, du kan følge for at hjælpe dig med at håndtere din diabetes, mens du er gravid.

Gå til hver kontrol

Prægestationel og gestationel diabetes

Selv hvis du føler dig godt tilpas, er det vigtigt at gå til alle svangerskabskontroller. Det er en vigtig del af din graviditet at overholde disse aftaler og andre, du måtte have planlagt med sundhedsteamet.

Udbyderen af svangerskabsrådgivning vil gerne se dig ofte, mens du er gravid. På den måde kan du og dit barn monitoreres nøje for at sikre, at alt går efter planen. Ved dine konsultationer kan tests som ultralydsundersøgelser og nonstress-test bruges til at kontrollere dit barns helbred.

Overvej at arbejde med en diætist

Indtagelse af sunde fødevarer er en vigtig del af at styre ens blodglukose under graviditeten. Overvej at arbejde sammen med en diætist – sammen med sundhedspersonalet – som kan udarbejde en sund madplan til din graviditet. 

En diætist kan også hjælpe dig med at lære mere om, hvordan du kontrollerer dit blodglukoseniveau, mens du er gravid, og kan også vejlede dig i at bestemme den optimale vægt, du bør tage på under graviditeten.

Dyrk regelmæssig motion

Prægestationel diabetes

En anden vigtig komponent i behandlingen af forudeksisterende diabetes under graviditeten er at sikre, at du har en regelmæssig motionsrutine. Dette vil hjælpe med at holde dit madindtag i balance, styre din vægt og hjælpe med at regulere niveauet af blodglukose. Dem, der tager insulin, bør dog være opmærksomme på risikoen for hypoglykæmi.

Spørg din læge for at sikre, at motion er sikkert for dig.

Håndter hurtigt lavt blodglukose

Prægestationel diabetes

Selvom du arbejder hårdt på at styre dit blodglukoseniveau under graviditeten, kan du stadig opleve lavt blodglukose. Hvis du tager insulin eller diabetesmedicin, er det vigtigt at have en kilde til hurtigt sukker for at øge dit blodglukoseniveau og forhindre hypoglykæmi.
Glukosetabletter, glukosegel og hård slik er gode muligheder. Det er også en god ide at lære nære venner, kollegaer og familiemedlemmer, hvordan de kan hjælpe dig, hvis dit blodglukose nogensinde bliver lavt

Gestationel diabetes

Gestationel diabetes forårsager hovedsageligt hyperglykæmi og kan behandles med insulin. For meget insulin eller manglende indtagelse af nok kulhydrater kan dog føre til hypoglykæmi. Det er grunden til, at selvmonitorering af dit glukoseniveau er særlig nyttigt, hvis du skal tage orale antidiabetika eller insulin.

Mål ofte dit blodglukose

Prægestationel diabetes

Graviditet kan påvirke dit blodglukose, så det, der virkede for at opretholde et normalt blodglukoseniveau før graviditeten, virker måske ikke nu. Din krops behov for energi kan ændre sig under graviditet, så det er vigtigt at måle dit blodglukose ofte. Regelmæssige målinger før og efter måltider vil hjælpe dig med at forstå, hvordan din krop reagerer på forskellige fødevarer.

Graviditet og gestationel diabetes

Ved både prægestationel diabetes og gestationel diabetes er det vigtigt at finde ud af, hvordan du justerer din medicin, motion og mad baseret på dine blodglukosemålinger. Tal med din læge om, hvor ofte du skal måle dit blodglukoseniveau.

Tag insulin som anvist

Prægestationel diabetes

Du skal muligvis have mindre insulin i første trimester og mere insulin i andet trimester. Når du nærmer dig tredje trimester, kan du forvente et fald i insulinbehovet. Det er vigtigt at følge sundhedspersonalets vejledning om den korrekte dosering af insulin baseret på disse ændringer.

Gestationel diabetes

Kvinder med gestationel diabetes kan få ordineret insulin, hvis kostændringer ikke bringer niveauet af blodglukose op i det tilsigtede område.

Prægestationel og gestationel diabetes

Insulin er sikkert for dit barn både under graviditet og fødsel Sundhedsteamet vil hjælpe dig med at håndtere din insulin eller medicin for at sikre en sund graviditet.

Fejr hvert skridt

Det kan være en udfordring at håndtere diabetes under graviditeten, og det kan komme som en overraskelse at opdage, at man har gestationel diabetes. Selvom du måske er nødt til at ændre din livsstil betydeligt, er det vigtigt at fejre hver eneste milepæl i din graviditet og ikke lade diabetes definere din historie. Ved at arbejde sammen med sundhedspersonalet kan du styre din diabetes og få en sund graviditet.

 

Ressourcer

Diabetes i Danmark (https://diabetes.dk/forskning/viden-om-diabetes/diabetes-i-danmark Besøgt 07-marts-2024)

Hvad er graviditetsdiabetes?
(https://videncenterfordiabetes.dk/viden-om-diabetes/graviditetsdiabetes/hvad-er-graviditetsdiabetes Besøgt 07-marts-2024)

Graviditetsdiabetes (https://diabetes.dk/din-diabetes/andre-diabetestyper/graviditetsdiabetes Besøg: 07-marts-2024)

Behandling af graviditetsdiabetes
(https://videncenterfordiabetes.dk/viden-om-diabetes/graviditetsdiabetes/behandling Besøgt 07-marts-2024)

Del