Lær mere om din CGM-sensor

Forstå AGP-rapporten

Her kan du lære hvad din ambulatoriske glukoseprofil (AGP) fortæller dig, og hvordan du kan bruge den data du får.

 

Forstå AGP-rapporten

Ved første øjekast virker AGP-rapporten muligvis kompliceret. Denne artikel hjælper dig så du kan lære fordelene og hvordan du får mest muligt ud af den.

Hvad er AGP-rapporten?

Ligesom instrumentbrættet i en bil giver rapporten med den ambulatoriske glukoseprofil (AGP) et overblik over alle relevante CGM-glukosedata.

AGP-rapporten samler dataene som en standardiseret oversigtsskærm, der viser flere elementer:

  • En gennemsnitlig daglig oversigt over glukoseprofilen over flere dage (mindst 7, ideelt 14 eller flere)
  • Glukoseprofiler for enkelte dage
  • Glukosestatistik og målområder (tid inden for målområde, procentdel af tid, hvor CGM-enheden var aktiv, gennemsnitlig glukoseværdi, indikator for glukosestyring (GMI)

Procentdel af aktiv tid

Værdien af procentdelen af aktiv tid er den mængde af tid, hvor din CGM-enhed faktisk har indsamlet data i den tidsperiode, der er angivet i AGP-rapporten. Hvis du f.eks. vælger en tidsperiode på to uger til analyse, men du kun har båret din CGM-enhed én af de to uger, så vil værdien være 50%. For at få en tilstrækkelig statistisk analyse kræves der 70% eller mere aktiv tid.1

GMI2

Indikatoren for glukosestyring (GMI) giver en god vurdering af dit aktuelle HbA1c-niveau. Værdien beregnes ud fra de glukoseværdier, der er blevet målt af din CGM-enhed over som minimum de seneste 14 dage.

Husk, at den HbA1c, der er målt i laboratoriet, er en afspejling af det gennemsnitlige glukoseniveau, som du har haft i de seneste tre måneder. HbA1c-værdien afspejler den mængde glukose, der er knyttet til hæmoglobinet i dine røde blodlegemer. Jo højere de gennemsnitlige glukoseværdier er, jo mere glukose er der knyttet til de røde blodlegemer, og jo højere er HbA1c-værdien.

Den faktisk målte HbA1c-værdi kan være en anelse anderledes på grund af individuelle faktorer som f.eks. levetiden af dine røde blodlegemer eller tilknytningen af glukose til dine røde blodlegemer.

Gennemsnitlig glukose (middelværdi)

Den gennemsnitlige glukoseværdi (middelværdi) viser middelværdien af alle målte glukoseværdier i den periode, der analyseres.

Glukoseudsving

Glukoseudsving er en indikator for det område, hvori dine glukoseværdier forekommer under målingen. Der ønskes et lavt udsving (under 36 %), fordi det indikerer, at dine værdier ikke svinger for meget.1

Oversigt over glukoseprofil

De daglige glukoseprofiler for de seneste 14 dage samles i et billede, der afspejler 24 timer.

Målområdet (typisk 70-180 mg/dL (3,9–10 mmol/L1)) er det grønne område, der er afgrænset af grønne linjer.

Den tykke midterlinje angiver medianen: halvdelen af de målte værdier er over denne linje, og halvdelen er under denne linje.

Det mørkere bånd rundt om midterlinjen repræsenterer 50 % af alle glukoseværdier.

20 % af glukoseværdierne ligger i hvert af de to lysere områder.

Endelig er 5 % af alle glukoseværdier over og under de stiplede linjer (selvom grafen ikke har nogen farvetoning uden for disse grænser).

Din glukoseprofil skal helst4:

  • Ligge inden for det grønne målområde
  • Være så snæver som mulig
  • Være så flad som mulig
     

Enkelte daglige glukoseprofiler

Hvert felt repræsenterer glukosemålingerne fra en enkelt dag. Det grønne område repræsenterer igen målområdet. Målinger af det lave glukoseniveau er røde, og målinger af højt glukoseniveau er gule. Du kan nemt se, om der er nogen særlig hændelse eller en specifik følelse, der kan have været forbundet med for lave eller for høje glukoseværdier.

Formålet med AGP-rapporten

AGP-rapporten indeholder oplysninger om kvaliteten af din glukosekontrol. Den kan hjælpe dig og din diabetesbehandlermed at træffe beslutninger om yderligere trin, der kan forbedre dit glukoseniveau, om nødvendigt.

§ ansvarsfraskrivelse: Før du foretager dig yderligere baseret på ovenstående anbefalinger, bør du altid drøfte det med din diabetesbehandler. Målområder for glukose kan varriere afhængigt af dine personlige helbredsforhold og kan derfor afvige fra de viste værdier.

Hvordan bruger jeg AGP-rapporten?3

Gennemgå din AGP-rapport på en struktureret måde for at få mest muligt ud af oplysningerne.

Find ud af, om du har nok data til at lave en meningsfuld analyse

Du skal bære din CGM-enhed tilstrækkeligt længe, til at den kan indsamle nok data til at lave en meningsfulde analyser. Du kan derfor kontrollere procentdelen af aktiv tid for din CGM-enhed. Den aktive tid skal være mindst 70 %.1

Find ud af, om og hvor der er brug for din opmærksomhed

I oversigten over glukoseprofilen er der en visuel oversigt over alle glukoseværdier fra de seneste 14 dage (eller en anden valgt periode), som vises med målområder. Episoder med for højt eller for lavt glukoseniveau, som kan opstå gentagne gange (f.eks. hyppige for høje glukoseværdier efter et måltid eller for lave glukoseværdier tidligt om morgenen) på omtrent det samme tidspunkt på dagen, er direkte synlige.

  • Tilbringer du for meget tid ved lave glukoseværdier?

    Se på dine data for glukosestatistik for at få mere at vide om din tid under målområdet (TBR) for lavt glukoseniveauer. Målet er at tilbringe under 4% af tiden i det lave glukoseområde (under 70mg/dL eller 3,9 mmol/L) og desuden under 1% af tiden under 54mg/dL eller 3 mmol/L.1 

    Du kan nemt identificere, hvornår dit problem opstår i løbet af en dag ved at se på den gennemsnitlige daglige glukoseprofil: Hvis den nedre stiplede linje (som repræsenterer 5% af dine glukoseværdier) krydser den nedre grænse for dit målområde, indikerer dette, at du for øjeblikket har tilbragt for meget tid i det lave glukoseområde.

  • Tilbringer du for meget tid ved høje glukoseværdier?

    Målet for høje glukoseværdier er, at du tilbringer mindre end 25% af din tid over toppen af målområdet (over 180mg/dL eller 10 mmol/L).1

    For at identificere det tidspunkt på dagen, hvor problemet opstår, kan du se på den øvre grænse for det mørkere område for den gennemsnitlige daglige glukoseprofil. Denne linje repræsenterer 25% af dine glukoseværdier og bør ideelt set ikke krydse den øvre grænse for dit målområde

Hvilke elementer er der i AGP-rapporten?

 

Alle anbefalinger for målværdier taget fra (1)

Kilder:

[1] Battelino T et al.: Clinical Targets for Continuous Glucose Monitoring Data Interpretation: Recommendations From the International Consensus on Time in Range. Diabetes Care. 2019 Aug;42(8):1593-1603. doi: 10.2337/dci19-0028. Epub 2019 Jun 8. PMID: 31177185; PMCID: PMC6973648.

[2] Bergenstal RM, Beck RW, Close KL, Grunberger G, Sacks DB, Kowalski A, Brown AS, Heinemann L, Aleppo G, Ryan DB, Riddlesworth TD, Cefalu WT. Glucose Management Indicator (GMI): A New Term for Estimating A1C From Continuous Glucose Monitoring. Diabetes Care. 2018 Nov;41(11):2275-2280

[3] Szmuilowicz ED, Aleppo G. Stepwise approach to continuous glucose monitoring interpretation for internists and family physicians. Postgrad Med. 2022 Nov;134(8):743-751. doi: 10.1080/00325481.2022.2110507. Epub 2022 Aug 18. PMID: 35930313

[4] Kröger J, Reichel A, Siegmund T, Ziegler R. Clinical Recommendations for the Use of the Ambulatory Glucose Profile in Diabetes Care. J Diabetes Sci Technol. 2020 May;14(3):586-594. doi: 10.1177/1932296819883032. Epub 2019 Nov 13. PMID: 31718268; PMCID: PMC7576939.

Skriv til os


Tilgængelig mandag til fredag fra kl. 8 til kl. 16 både online og pr. telefon.

📞 Kontakt os på telefon: +45 80828471

Skriv til os