Fedt og proteiner, der har en synlig effekt
Fedt og proteiner kan have en god effekt på omfanget og varigheden af forhøjede glukoseværdier. Men fedt og proteiner kan også i sig selv medføre en langsom stigning i glukoseniveauerne.
💡 Denne gavnlige effekt gælder for alle med diabetes: Måltider med højt indhold af fedt og/eller protein kan forsinke optagelsen af kulhydrater, hvilket resulterer i en mere langsom stigning af glukoseniveauet over længere tid.
Hvilke forskelle er der, og hvad betyder det for din insulinbehandling?
Hvis du har type 1-diabetes, viser din glukosemåling at måltider med højt indhold af fedt og/eller protein kombineret med kulhydrater (som pizza) ofte kræver mere insulin end måltider med lavt indhold af fedt og/eller protein - selv ved samme mængde kulhydrater. Selv måltider næsten uden kulhydrater kan give forsinkede stigninger i glukoseniveauet efter måltidet.8+9
Din glukosemåling kan hjælpe dig forstå, hvordan forskellige næringsstoffer påvirker dit glukoseniveau forskelligt.
Undersøgelser har for eksempel vist, at personer med type 1-diabetes, der spiser et proteinrigt måltid som en stor mager bøf (≥ 230 g) med salat, kan have behov for en anden insulindoseringsstrategi. Måltider der kun indeholder protein og/eller meget fedt beregnes normalt ikke med insulin - tal med din diabetesbehandler om dette.9
💡 Ved insulinbehandling kan det være nyttigt at beregne de såkaldte fedtprotein-enheder (FPU’er) samt beregnet insulin og beregnet injektionstid.
For at illustrere dette viser dette billede glukose-trends for en person med type 1-diabetes, der spiser 320 g margherita-pizza, med og uden beregning af FPU-insulinenheder.1

Situationen er ganske anderledes med type 2-diabetes. Selv hvis du har injiceret insulin, viser undersøgelser, at en moderat mængde protein øger den mængde insulin, som din bugspytkirtel producerer (hvis din bugspytkirtel stadig producerer nok insulin), men denne mængde protein medfører ikke disse høje stigninger i glukoseværdierne.10+11
Fedt synes til gengæld at have en effekt, som med type 1-diabetes, så et måltid med meget fedt øger glukoseniveauerne langsommere end et måltid med mange kulhydrater.10+11
Det er bedst at tale med din behandler om, hvorvidt det kan anbefales at overveje den yderligere beregning af fedt som en del af din insulinbehandling.
Husk, at selvom virkningen af proteiner på CGM-kurverne er forsinket, så har proteiner positive indvirkninger på din krop! Proteiner hjælper dig med at føle dig veltilpas i længere tid og, hvis dette er et problem for dig, kan hjælpe dig med at tabe vægt.1
En proteinvenlig kost er f.eks. rig på sojaprodukter, bælgfrugter, oste, yoghurt, fisk og magert kød.