Forstå Tid inden for målområde (TIR)
Dit målområde for glukose
Dit målområde (også ofte omtalt som Time In Range) for glukose angiver grænserne for optimale glukoseværdier. Ved at holde dine glukoseværdier i dette målområde og øge den tid, du er inden for målområdet, kan du reducere din risiko for udvikle komplikationer i forbindelse med din diabetes.
Forestil dig, at det at holde dig inden for målområdet svarer til at køre en bil på en jævn vej. Langs vejen kan terrænet være ujævnt. Hvis du kører af vejen, kan din bil blive beskadiget, især jo længere du kører dér og ikke på den jævne vej. Der kan være træer eller endda en mur på den ene side, hvilket vil medføre mere direkte og væsentlig skade, hvis du kører af vejen.
For at opnå en jævn kørsel skal du kende dit glukoseområde og den tid, som du hver dag skal være i området for at minimere negative virkninger.
Hvordan beregnes TIR?
Tid inden for målområde (TIR) er den andel af din daglige tid , hvor du er inden for dit målområde for glukoseniveauet. Den er ofte vist i procentdele. Hvis du f.eks. tilbringer 12 af 24 timer inden for dit målområde, så er din TIR 50 %. For at nå tid inden for målområdet på 70 %, som anbefales for de fleste patienter, skal du være inden for dit målområde i næsten 17 timer.
TIR beregnes og vises automatisk i din CGM-app.
Hvorfor er det vigtigt at blive inden for målområdet?
Hvis du bruger mere tid i dit målområde kan det hjælpe med at reducere risikoen for at udvikle langsigtede diabetes relaterede komplikationer. Jo mere tid, du tilbringer inden for målområdet, jo færre komplikationer opstår der. Øjnene og nyrerne bliver f.eks. direkte påvirket af TIR. Personer med højere procentdele af tid inden for målområdet (TIR) har lavere sandsynlighed for at udvikle retinopati og mikroalbuminuri.
Hvad er de anbefalede målområder for glukose?
Det er godt, hvis du kan holde dit glukoseniveau i nærheden af eller inden for området for et sundt glukoseniveau (“normoglykæmisk område”). Målområdet forglukose på 70-180 mg/dL (3,9–10 mmol/L) anbefales for de fleste personer med type 1- eller type 2-diabetes. Det anbefalede målområde for gravide kvinder med diabetes er en anelse anderledes (63-140 mg/dL (3,5–7,8 mmol/L)).
Selvom disse anbefalinger er tilgængelige, er det vigtigt at drøfte dine personlige målområder med din læge eller din diabetesbehandler.

Nogle gange anvendes begreberne tid over målområde (TAR) og tid under målområde (TBR). Den tid, der tilbringes under det nedre målområde, kaldes TBR, mens den tid, der tilbringes over det øvre målområde kaldes TAR.
Hvor længe skal dit glukoseniveau være inden for målområdet?
Ideelt set skal du blive i målområdet så længe som muligt. Det kan dog være svært at bevare kontrollen over glukoseværdier og nogle gange endda give problemer. Hvis du f.eks. sænker dit glukoseniveau for meget, kan din risiko for hypoglykæmi stige.
Anbefalinger for tid inden for målområdet (TIR) og målområdet for glukosevarierer afhængigt af din type af diabetes, alder, risikofaktorer og potentiel graviditet.
Generelt anbefales en TIR på mindst 70 % for både type 1- og type 2-diabetes. Denne anbefaling kan ændre sig afhængigt af din individuelle situation, f.eks. hvis du har risikofaktorer, som f.eks. højt blodtryk eller et højt BMI, er den anbefalede TIR 50 %.
For børn og teenagere er den anbefalede TIR højere. For gravide kvinder er det anbefalede målområde mere snævert, og den tid, der tilbringes i det pågældende område, skal være længere.
Hvis man følger disse anbefalinger, kan det hjælpe til at reducere risikoen for komplikationer.

Anbefalinger for tid inden for målområdet er forskellig for de forskellige grupper af personer med diabetes
Hvad betyder udtrykket “punkter inden for målområde”?
Nogle gange bruges udtrykket “punkter inden for målområde” på en måde svarende til tid inden for målområde (TIR). Hvad er forskellen?
Grundlæggende kan “punkter inden for målområde” bruges, når det drejer sig om hjemmemåling af blodsukker (SMBG) i stedet for kontinuerlig glukosemåling (CGM).
Ved SMBG måler du dit glukoseniveau i en dråbe kapillærblod (som regel fra en fingerpriktest).
Hvis du har nok målinger pr. dag, kan du bruge dem til at beregne din tid inden for målområdet. I modsætning til CGM giver brugen af SMBG dig ikke glukoseværdier for det meste af dagen, så du skal være omhyggelig, hvis du beregner TIR fra ud SMBG-punkter.
“Punkter inden for målområde” er dog stadig et udtryk, der hjælper med at forstå vigtigheden af at være inden for målområdet, uanset om du måler med SMBG eller med CGM.
Andre udtryk som f.eks. “målinger inden for målområde” og “tests inden for målområde” svarer til “punkter inden for målområde”.
Hvad er sammenhængen mellem TIR og HbA1c?
HbA1c-værdien er en vigtig måling af dit blodsukker. Den afspejler, dine gennemsnitlige glukoseværdier i løbet af de seneste 2–3 måneder. Generelt set vil det at sænke din HbA1c-værdi hjælpe dig med at undgå langsigtede komplikationer.
Der er dog begrænsninger for brugen af HbA1c til at vurdere din glukosekontrol. HbA1c er kun et gennemsnit, så du kan gå glip af lave eller høje glukoseværdier, og den viser ikke, hvor meget dit glukoseniveau svinger i løbet af dagen.
Tid inden for målområdet (TIR) giver dig også en måling af dine glukoseværdier over tid. I modsætning til HbA1c, som kun giver dig et tal, giver TIR dig et mere fuldstændigt billede, fordi du kender den tid, hvor du har været inden for et bestemt område eller uden for det.
Kan jeg beregne HbA1c ud fra min TIR og omvendt?
Jo længere tid du er inden for målområdet (TIR), jo lavere vil din HbA1c-værdi være. Hvis du konstant oplever høje glukoseværdier uden for dit målområde, er din TIR lav (dine værdier er over den), og din HbA1c-værdi vil være høj.
Der er ingen formel til at beregne den ene værdi ud fra den anden, men som en meget grov tommelfingerregel, svarer en 10 % stigning i TIR til et fald i HbA1c på ca. 0,5 til 0,8 %.