Højt glukoseniveau eller hyperglykæmi er en konstant bekymring ved diabeteskontrol. “Hyper-forekomster” kan forekomme, når du vågner eller har spist, men somme tider er det svært at bemærke eller “kunne mærke”, hvornår glukoseniveauerne er høje, uden at bruge en sensor til at måle dine faktiske niveauer.
Hvis det at bruge en CGM-løsning er nyt for dig, kan datamængden virke overvældende. Men din CGM-løsning kan hjælpe dig med at blive opmærksom på høje glukoseværdier tidligt og bedre forstå udviklingen i dem, så du kan informerede beslutninger om kontrol og behandling.
Hvad er hyperglykæmi?
Hyperglykæmi er den tekniske betegnelse for høje glukoseniveauer. Dette defineres som glukoseværdier over 10 mmol/L. Der forekommer et højt glukoseniveau, når kroppen har for lidt insulin, eller når kroppens celler er insulinresistente, hvilket betyder, at de ikke kan optage og bruge insulin korrekt.1,2
Hvordan føles hyperglykæmi?
Det varierer fra person til person, om man “kan mærke” hyperglykæmi, og afhænger af glukoseniveauet. Ved type 2-diabetes bemærker man muligvis ikke umiddelbart hyperglykæmien. I de fleste tilfælde er der restniveauer af insulin tilgængelig, så hyperglykæmien udvikler sig langsomt over flere dage eller uger. Ved type 1-diabetes kan man udvikle hyperglykæmi inden for nogle timer, når man mangler insulin.
Mange kan mærke symptomerne på hyperglykæmi, når glukoseniveauerne er forhøjede 3–4 gange (16–22 mmol/L) over de normale værdier.3
Når glukoseniveauerne overskrider den såkaldte nyretærskel på ca. 10 mmol/L, begynder kroppen at udskille glukose i urinen via nyrerne. Kroppen kan miste mange liter væske pr. dag, og man oplever en hyppig trang til at tisse, stærk tørst og en tør mund. Når glukoseniveauerne har været forhøjet i lang tid, kan udskillelsen af glukose medføre vægttab.
De mulige advarselstegn på forhøjede blodsukkerniveauer inkluderer:
- Øget vandladning
- Øget følelse af tørst
- Tør hud og kløen
- Træthed, mangel på energi, udmattelse
- Dårligt syn
- Hovedpine
- Modtagelighed over for infektioner
- Dårlig sårheling
- Vægttab

Sådan bruger du CGM-løsningen til at spore hyperglykæmi og som en hjælp til at øge din tid inden for målområdet
Accu-Chek SmartGuide appen på din smartphone opretter forbindelse til CGM-sensoren og indeholder oplysninger om dine glukoseværdier og -trends. Forhøjede værdier er som standard farvekodede på følgende måde:
- Gul: høje værdier mellem 10,1–13,9 mmol/L
- Orange: meget høje værdier over 13,9 mmol/L
Med en CGM-løsning kan du se din tid inden for området (TIR) over en periode på en til tre uger, så du kender den procentvise tid, du er inden eller uden for dit målområde.

Målet er at reducere de høje værdier og have så meget tid som muligt inden for målområdet. Når du reducerer dine høje glukoseværdier og holder dem inden for området, kan du også sænke din HbA1c over tid. Læs artiklen “Forstå tid inden for malområdet” for at lære mere om tid inden for målområdet og de anbefalede målværdier.
Alarmer for hyperglykæmi
Du kan først “mærke” forhøjede glukoseværdier, når de allerede er betydeligt forhøjede. Accu-Chek SmartGuide appen kan afgive en lydalarm, når glukoseværdierne er meget høje. Hvis den er aktiveret, vil du blive advaret og kan finde ud af, om du skal reagere. Læs “Forstå og brug alarmer i Accu-Chek SmartGuide appen” for at få flere oplysninger om alarmfunktionen.
Trend-pile
Ud over alarmfunktionen er trend-pilene også et meget nyttigt værktøj. Trend-pilene viser dig den retning, som dit glukoseniveau vil udvikle sig i inden for de næste få minutter. Hvis pilen peger op, er dine glukoseniveauer stigende, og hvis den peger ned, er de faldende. Du kan derudover bruge disse oplysninger til at vurdere dit forhøjede glukoseniveau og de nødvendige foranstaltninger.

Hurtigt stigende
Din glukoseværdi stiger hurtigt.(>1,7 mmol/L i løbet af de næste 15 minutter)

Langsomt stigende
Din glukoseværdi stiger langsomt.(0,8–1,7 mmol/L i løbet af de næste 15 minutter)
Læs “Forstå trend-pile i Accu-Chek SmartGuide appen” for at få flere oplysninger om trend-pilene.
2-timersprognose
Accu-Chek SmartGuide Predict appen kommer med en prognose for dit glukoseniveau for de næste to timer. 2-timersprognosen kan hjælpe dig med at tage mere informerede beslutninger om insulindosis, indtag af kulhydrater eller planlagte aktiviteter. Du kan basere dine beslutninger på glukoseprognosen for de næste 30 minutter og hyppigt kontrollere det igen, før du foretager dig yderligere. Læs “Brug af funktionen Glukoseprognose i Accu-Chek SmartGuide Predict appen” for at få flere oplysninger om prognosefunktionen.

Hvordan behandles hyperglykæmi
Hvis du bemærker, at dine glukoseværdier er høje (du kan evt. have modtaget en alarm), skal du se nærmere på din CGM-app.
- Hvor længe har glukoseniveauet været højt?
- Har du lige spist et måltid, uden at den insulin, du allerede har injiceret, har nået sin fulde virkning?
- Eller har glukoseværdierne været høje i noget tid?
- Viser trend-pilen faldende eller stigende værdier for de næste få minutter?
- Hvad fortæller 2-timersprognosen dig?
Hvis din trend-pil er stigende forventes glukoseniveauet i 2-timersprognosen at være højt FØR et måltid, og så skal du overveje følgende:
- En øgning i bolusinsulin (mere insulin til korrektion).
- Øgning af tidsperioden mellem måltidet og injektionen af insulin.
- Indtagelse af færre hurtigtvirkende kulhydrater.
Hvis din trend-pil stiger kraftigt, har du meget høje glukoseværdier:
- Kontrollér, om der er aktivt insulin, og injicer muligvis ellers korrektionsinsulin.
- Kontrollér dine glukoseniveauer regelmæssigt.
Hvis dine glukoseniveauer er konstant forhøjede, skal du tale med dit diabetesteam for at finde ud af, om din diabetesbehandling og medicin stadig er korrekt. Kan du optimere på noget andet, hvad angår din egenkontrol? Med regelmæssig brug af diabetesmedicin, en sund og varieret kost, regelmæssig motion og nok søvn kan du gøre meget for at opretholde gode glukoseniveauer.
Drik tilstrækkeligt med væske
Ved langvarigt forhøjede glukoseniveauer over 10 mmol/L skal du huske at drikke nok sukkerfrie drikkevarer til at kompensere for væsketabet via nyrerne.
Motion hjælper med at sænke forhøjede glukoseniveauer
Rask gang eller en cykeltur kan øge optaget af glukose i cellerne med op til 40 %, hvilket sænker dit blodsukker.4. For at opnå den største fordel skal du sigte mod 30 minutters moderat intensitetsaktivitet (f.eks. cykling) de fleste dage om ugen eller 75 minutter om ugen, hvis du dyrker en aktivitet med høj intensitet. De positive effekter af motion varer i maks. 2 dage, så prøv ikke at være for inaktiv i 2 dage i træk.5 Spørg dit diabetesbehandlingsteam, om der er noget, du skal være opmærksom på, når du dyrker motion. Læs “Hvad gør motion for vores kroppe og glukoseværdier?” for at få flere oplysninger values?”
Forsigtig: Med absolut insulinmangel, som ved type 1-diabetes, skal man sørge for ikke at have forhøjede ketonniveauer, når man har glukoseværdier på over 13,3 mmol/L i et stykke tid. Dyrk IKKE motion, når test af din urin eller dit blod viser ketoner, og dit glukoseniveau er højt. Høje niveauer af ketoner og glukose kan betyde, at din diabetes er ude af kontrol. For at få mere at vide om, hvad du skal gøre i tilfældet af øgede ketoner, kan du læse “Forstå diabetisk ketoacidose (DKA) og hyperglykæmisk hyperosmolært syndrom (HHS)."6
Injicer insulin for at korrigere høje niveauer
Patienter i behandling med flere daglige injektioner har normalt en basalinsulin som baggrundsdosis og hurtig- eller korttidsvirkende insulin til måltider og til korrektion af øgede glukoseniveauer.
For at korrigere høje niveauer kan du gøre et af følgende:
- Du kan have en plan for injektion af insulin (glidende skala), der fortæller dig præcis, hvor meget insulin du skal bruge til dit glukoseniveau for at komme tilbage i målområdet.eller
- Du kender din insulinsensitivitetsfaktor (ISF), også kaldet korrektionsfaktor for insulin (ICF), der angiver, hvor meget 1 enhed insulin sænker dit blodsukker.
Når du bruger injektioner med insulin til at korrigere dit høje glukoseniveau, skal du huske, at det tager noget tid for insulinen at nå den fulde blodsukkersænkende effekt. Det tager f.eks. 4 timer for en korttidsvirkende insulinanalog at nå den fulde blodsukkersænkende effekt. Du skal derfor vente noget tid, før du injicerer den næste dosis insulin til korrektion.7
Det kan være særligt udfordrende at vente på effekten af insulinen, når man bruger en CGM-løsning. Man kan være fristet til at injicere insulin igen hurtigt til korrektion, da Accu-Chek SmartGuide appen straks viser den kraftige stigning i glukoseværdien efter et måltid. Det er af afgørende betydning at vente på den fulde effekt af den sidste injektion og ikke lade kurven gøre dig nervøs.
Hvis du tæller kulhydrater, kan en bolusberegner hjælpe dig med dette. Den beregner den korrekte insulindosis og tager den stadigt effektive insulin fra sidste injektion med i betragtning.
Hvis glukoseniveauerne derudover stadig ikke ændrer sig, kan det skyldes en sensorfejl, og så skal du foretage en måling af dit blodsukker.
Næste gang skal du evaluere, om der havde været brug for mere insulin til indtaget af kulhydrater, eller om du skal genoverveje tidsperioden mellem måltidet og injektionen af insulin.
Hvad sker der, hvis hyperglykæmi ikke behandles?
Selvom du ofte ikke “kan mærke” hyperglykæmi så hurtigt som hypoglykæmi, skal du stadig tage det alvorligt og behandle det for at undgå potentielle langsigtede diabeteskomplikationer.
Ud over de potentielt langsigtede komplikationer kan en episode med hyperglykæmi for personer uden egen insulin i kroppen (hovedsageligt type 1-diabetes) med mangel på insulin også medføre en livstruende situation kaldet diabetisk ketoacidose (DKA). DKA kan medføre diabetisk koma, hvis det ikke behandles. I sjældne tilfælde kan meget forhøjede glukoseniveauer ved type 2-diabetes resultere i en tilstand kaldet hyperglykæmisk hyperosmolært syndrom (HHS), der også kan medføre koma.
Hyperglykæmi skal derfor tages alvorligt og behandles! For at få mere at vide om de akutte situationer med DKA og HHS kan du læse “Forstå diabetisk ketoacidose (DKA) og hyperglykæmisk hyperosmolært syndrom (HHS)”.8
Nu ved du, hvad hyperglykæmi er, hvad symptomerne er, og hvordan CGM-løsningen med grafer og alarmer kan hjælpe dig. Du ved, at det er vigtigt at drikke meget væske, når dine værdier er høje, og at motion og insulin kan sænke glukoseniveauet til dit målområde igen. Hvis du kender årsagerne eller grundene til for høje værdier, kan det hjælpe dig med at finde løsninger på den udløsende faktor og undgå hyperglykæmi i fremtiden.
Kilder:
[1] American Diabetes Association Professional Practice Committee, Draznin B, Aroda VR, Bakris G, Benson G, Brown FM, Freeman R, Green J, Huang E, Isaacs D, Kahan S, Leon J, Lyons SK, Peters AL, Prahalad P, Reusch JEB, Young-Hyman D. 6. Glycemic Targets: Standards of Medical Care in Diabetes-2022. Diabetes Care. 2022 Jan 1;45(Suppl 1):S83-S96. doi: 10.2337/dc22-S006. PMID: 34964868.
[2] American Diabetes Association. Hyperglycemia (High Blood Glucose). Retrieved November 8, 2022, from https://diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/hyperglycemia#:~:text=Hyperglycemia%20is%20the%20technical%20term,can't%20use%20 insulin%20properly.
[3] Bundesärztekammer (BÄK), Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV), Arbeitsgemeinschaft der Wissenschaftlichen Medizinischen Fachgesellschaften (AWMF). Patienten-Leitlinie zur Nationalen Versorgungs-Leitlinie „Therapie des Typ-2-Diabetes“, 1. Auflage. Version 1. 2015. Hentet den 21. februar 2023. Tilgængelig fra: www.dmtherapie.versorgungsleitlinien.de, DOI: 10.6101/AZQ/000238
[4] Venkatasamy VV, Pericherla S, Manthuruthil S, Mishra S, Hanno R. Effect of Physical activity on Insulin Resistance, Inflammation and Oxidative Stress in Diabetes Mellitus. J Clin Diagn Res. 2013 Aug;7(8):1764-6. doi: 10.7860/JCDR/2013/6518.3306. Epub 2013 Jul 17. PMID: 24086908; PMCID: PMC3782965.
[5] Davies MJ, Aroda VR, Collins BS, Gabbay RA, Green J, Maruthur NM, Rosas SE, Del Prato S, Mathieu C, Mingrone G, Rossing P, Tankova T, Tsapas A, Buse JB. Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2022. A Consensus Report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD). Diabetes Care. 2022 Nov 1;45(11):2753-2786. doi: 10.2337/dci22-0034. PMID: 36148880.
[6] American Diabetes Association. Diabetes & DKA (Ketoacidosis). Retrieved November 8, 2022, from https://diabetes.org/diabetes/dka-ketoacidosis-ketones
[7] Walsh J, Roberts R. Pumping insulin, 6th edition, 2017, S129-136
[8] Wolfsdorf JI, Glaser N, Agus M, Fritsch M, Hanas R, Rewers A, Sperling MA, Codner E. ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2018: Diabetic ketoacidosis and the hyperglycemic hyperosmolar state. Pediatr Diabetes. 2018 Oct;19 Suppl 27:155-177. doi: 10.1111/pedi.12701. PMID: 29900641.