Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Omsorg for børn med diabetes

En diabetesdiagnose bør ikke mindske dit barns livskvalitet. God blodsukkerkontrol er derfor vigtig.

Som forælder til et spædbarn eller lille barn, der for nyligt er diagnosticeret med diabetes, kan dit barns diagnose påvirke dig meget mere end, det påvirker dit barn. Barnet er helt afhængig af dig for al omsorg, ikke kun selve diabetesbehandlingen. Når dit barn begynder at gå og tale, vil diabetes være en meget lille del af barnets verden. Børn lever i nuet. Blodsukkermåling eller injektion, der var så forstyrrende om morgenen, er for længst glemt efter kort tid.

For din egen sindsro og barnets helbred bør du benytte enhver lejlighed til at uddanne dig selv. Bliv involveret i en lokal støttegruppe, hvor du kan lære andre familier at kende, der har de samme problemer hver dag. Og pas på dig selv. Diabetes er der altid og tager aldrig ferie - hvis du ikke passer på, kan det nemt gøre dig træt.

Tal med dit barn
Kun du ved, hvor meget information du kan give dit barn, og hvornår det er klar til at forstå mere. I et stykke tid kan det være nok for dem at vide, at de har for meget sukker i blodet og har brug for insulin for at stabilisere dette.

Men ikke desto mindre er det en god ide at tale om diabetes og dine følelser tidligt.

Tips til omsorg for små børn med diabetes

  • Lyt til dit barn. Er der ting, han eller hun ikke helt forstår?
  • Vælg dine ord med omhu. Kald ikke blodsukkermålinger "gode" eller "dårlige", brug i stedet "høje", "lave" og "normale".
  • Lykønsk dit barn, hver gang han eller hun er modig, når det er tid til at måle eller tage insulin.
  • Sørg for en varm og kærlig stemning, når barnet skal have målt sit blodsukker eller have insulin. Et knus efter en blodsukkermåling betyder meget.
  • Lad dit barn deltage ved at lade det vælge fingeren til måling eller lade det gnide stedet efter måling.
  • Skift injektionssted regelmæssigt. Ideelt set bør du ikke injicere samme sted mere end én gang hver 30. dag.
  • Gøre alt klar før prøven. Gør processen hurtig og stille. Jo mindre stresset du er, jo mindre oprevet bliver dit barn.
  • Arbejd sammen med din læge om at planlægge en samlet behandlingsplan, der er skræddersyet til dit barn.

 

Arkiveret Under: