Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Omsorg for voksne med diabetes

At tage ansvar for omsorg for en forælder, ægtefælle eller ven kan være utroligt givende, men også krævende. Omsorg er både givende og stressende, idet du lærer, hvordan du kan hjælpe nogen til at kontrollere deres diabetes og tage sig af andre medicinske tilstande samtidig med, at du stadig kan finde tid til dine egne behov. Som omsorgsgiver bliver dit travle liv endnu mere travlt. Du kan ikke gøre alt, men det vil føles godt, fordi du ved, at du gør dit bedste.

Du kan starte med en plan. Begynd med at tale med en læge om de ting, som den person, du drager omsorg for, får brug for. Tænk over alt fra hjælp til dagligvarer, transport med særligt udstyr, administration af medicin og daglig personlig pleje. Afgør derefter, hvem der skal være ansvarlig for at udføre disse ting: fagfolk, du eller familie og venner.

Selvom diabetes kan kontrolleres, bliver folk ofte trætte af behovet for løbende at kontrollere, hvad de spiser, måle blodsukker og sikre, at de får nok fysisk aktivitet. Som personen bliver ældre, bliver disse krav endnu hårdere, især hvis de har andre medicinske problemer, såsom dårligt syn, nedsat mobilitet eller fordøjelsesproblemer.

Husk, at det kan være vanskeligt for en person, der bliver ældre, at acceptere det faktum, at han eller hun har brug for hjælp. Ingen vil føle, at de har mistet deres uafhængighed. Gør dit bedste for at involvere diabetikeren så meget som muligt i beslutninger om deres egen behandling. Jo mere selvhjulpne, de bliver, jo mere energi har du tilbage til dig selv.

Tips til omsorg af voksne

  • Det kan være svært for nogle mennesker at acceptere, at de ikke længere kan klare sig selv. Arbejd med den person, du holder af, for at afgøre, hvor meget han eller hun stadig selv kan gøre. Brug din fantasi, og du vil finde måder at hjælpe den person, du holder af, så han/hun føler sig mindre afhængig af dig.
  • Start samtaler. Selv når du føler, at der ikke er noget at tale om. Tal om, hvad der sker uden for vinduet eller i nyhederne. At snakke hjælper med at skærpe folks opmærksomhed og holde dem socialt involveret.
  • Gør huset mere sikkert. Fald kan være følelsesmæssigt ødelæggende, og kan gøre, at en person føler sig hjælpeløs og bange. Hjælp personen til at få sit syn og hørelse kontrolleret regelmæssigt.
  • Lav et sikrere badeværelse ved hjælp af en skridsikker måtte i brusebadet eller en brusebadsstol. Sørg for, at håndklædeholdere er godt sikret, og overvej et hævet toiletsæde, hvis personen har problemer med at komme op ad stole.
  • Opmuntr den person, du holder af, til at blive involveret i lokale grupper og til at følge med i ting, der interesserer ham/hende. Fysisk aktivitet, såsom gåture eller havearbejde, er fantastisk til at holde en persons sind og krop sund.
  • Bliv involveret i en støttegruppe for pårørende - enten specifikt for pårørende til diabetikere eller en generel gruppe. Mange mennesker har stået over for lignende udfordringer, og de vil have gode råd til dig.
  • Få tid til dig selv. Du fortjener tid til at tage dig af egne interesser og mål. At yde omsorg betyder ikke, at du er nødt til at sætte dit eget liv på standby.
  • Vær opmærksom på dig selv. Hvis du ikke sover nok, viser tegn på depression, føler vrede hele tiden eller ignorerer dig selv, kan du ikke drage god omsorg. Føl ikke skyld, men foretag de nødvendige ændringer eller overvej en anden løsning.

Arkiveret Under: